Aktuelt | 17 november, 2023

Hvorfor investere i ny bolig i et tøft boligmarked?

Å manøvrere i dagens boligmarked kan være utfordrende, og mange vurderer å utsette å kjøpe bolig til økonomien bedrer seg. Likevel, det å investere i en ny bolig i et utfordrende marked er ifølge økonomiske eksperter noe av det smarteste du kan gjøre.

Mostein kristoffergarden kjedetenebolig kveld konsept

Nesten garantert prisvekst i 2025

Ekspertene er enige om at boligprisfallet vi har sett de siste månedene vil flate ut i starten av neste år og kan nesten garantere prisvekst i 2025. Den blir neppe en reprise av forrige rekylen i 2016, hvor boligprisene steg med 15%, men prisene skal opp, det er det ingen tvil om. De sier også at du bør i hvert fall ha et 5-års perspektiv når du investerer i en ny bolig nå.
(Kilde: Dine Penger)

Gammel moro er ikke alltid til å le av

Å kjøpe en brukt bolig kan raskt bli en reise gjennom tidene, men ikke nødvendigvis på en sjarmerende måte. Behovene for oppussing og vedlikehold viser seg nesten alltid å være langt større enn det man først antar, og de kan utvikle seg til krevende problemer både på kort og lang sikt. Romløsninger, isolasjon og teknisk standard, som alle bærer preg av en annen æra, kan vise seg å være vanskelige å rette opp i.

Det er totalen som teller

Når du utforsker muligheter for boligkjøp og vurderer å strekke boliglånet til maksgrensen, kan det være lurt å vende blikket mot nybygg i stedet for eldre boliger. Selv om prislappen på en ny bolig ved første øyekast kan virke høyere, er det helhetlige bildet verdt å ta i betraktning.

Når vi ser på totalkostnadene over en 10-års periode, viser det seg ofte at en ny bolig kommer godt ut av det. Ved å unngå oppussings- og vedlikeholdskostnader, reduserer du ikke bare utgiftene, men du kan også nyte godt av lavere avgifter. Mange banker og forsikringsselskaper tilbyr også gunstigere betingelser og avtaler for nye boliger.

Nytt hus – store besparelser

For deg som skal kjøpe bolig, er det økonomiske aspekter vi ønsker å belyse, som månedlige kostnader. La oss se nærmere på dette ved å ta hensyn til vedlikeholdskostnader over en periode på 10 år. For et hus bygget etter TEK97-standarden, kan årlige vedlikeholdskostnader anslås til rundt 50.000 årlig. Nytt hus i samme periode er null.

Bare halvparten av energibehovet

Videre viser energibehovet for oppvarming en betydelig forskjell mellom TEK17 og TEK97. En typisk enebolig på 150-200 kvadratmeter bruker omtrent 36 000 kWh per år med TEK97 eller eldre, som tilsvarer omtrent 52 000 kroner årlig. Til sammenligning er det tilsvarende tallet for TEK17 rundt 18 000 kWh, med en årlig kostnad på omtrent 26 000 kroner. Ved å kombinere disse faktorene og spre kostnadene over måneder, kommer vi fram til omtrent 8 500 kroner per måned for TEK97, sammenlignet med 2 200 kroner per måned for TEK17.

Spar 75 000 i året

Dette tilsier at vi kan anslå en årlig besparelse på rundt 6 300 kroner per måned over en 10-årsperiode, en total besparelse på om lag 756 000 kroner på strøm og vedlikehold. Strømprisene reflekterer her gjennomsnittet så langt i 2023 og inkluderer nettleie, avgifter og støtte for strøm.

Mostein Krohntunet interiør - Åpen kjøkkenløsning sett fra stua

Mer enn bare prisforskjell

Selv om det ikke nødvendigvis er en direkte økonomisk kostnad, spiller livsstil og komfort en betydelig rolle. En nybygd bolig åpner døren for en moderne livsstil med færre bekymringer knyttet til vedlikehold. Det er altså ikke bare prisforskjellen på boligene som teller, men den samlede opplevelsen og kostnaden over tid.

Å investere i en nybygd bolig gir flere klare fordeler:

Vedlikeholdsfritt:
En ny bolig reduserer vedlikeholdsbehovet som ofte følger med eldre boliger. Noe som frigjør tid og penger.

Garantier:
Fem års garanti etter overtagelse for å beskytte mot byggefeil og tidlige problemer i boligens levetid.

Tilpasningsmuligheter:
Du kan være med på å påvirke utforming og interiørvalg, noe som gir deg muligheten til å skape et hjem som virkelig passer dine behov og preferanser.

Bedre finansieringsmuligheter:
Ofte kan det være lettere å få finansiering for en nybygd bolig, siden disse blir sett på som en mindre risiko for bankene.

Lavere forsikringspremier:
Forsikringspremier er gjerne høyere for eldre boliger, spesielt hvis de ikke er godt vedlikeholdt eller hvis de har utdaterte systemer.

Økt verdistigning:
Nybygde boliger har et større potensial for verdistigning over tid, blant annet på grunn av moderne byggeteknikk, smart teknologi og energieffektivitet.

En fremtidsrettet investering

Våre boliger er designet med fremtiden i tankene. Integrert smart teknologi, energieffektive systemer og bærekraftig design gir ikke bare et moderne uttrykk, men bidrar også til lavere energikostnader og en miljøvennlig livsstil. Med smartere romløsninger, forbedret isolasjon og nyere materialer skaper vi en bolig som ikke bare er sunnere, men også mer komfortabel og behagelig å leve i.

Mer enn bare en bolig

Når du velger nybygg, får du friheten til å prege ditt eget sted gjennom designvalg, løsninger og oppgraderinger. Samtidig legger du grunnlaget for en investering i eiendommens verdi, og gjør det til et hjem som ikke bare føles riktig, men som også er smart for fremtiden.

Mostein kristoffergarden utsikt terrasse

Nybygde boliger tilbyr nesten garantert prisvekst, reduserte vedlikeholds- og energikostnader, og en moderne livsstil med færre bekymringer knyttet til vedlikehold. De representerer en bedre totalverdi over tid, tilbyr tilpasningsmuligheter, og gir ofte bedre finansierings- og forsikringsvilkår. I tillegg har nye boliger et høyere potensial for verdistigning, takket være moderne byggeteknikk og energieffektivitet.

Gå til Prosjekter

Gi drømmen en sjangs!

Samspillet mellom design, trivsel og bærekraft er selve Mostein-essensen.

Se alle våre prosjekter